co2probleem
Broeikas effect Co2 toename Koolstof kringloop Co2 overschot
taal-en
taal-nl
Home CO2 probleem Olivijn Wetenschap Producten Olivijn in de tropen Contact gegevens offerte Links CO2 energy reactor

 

Broeikas effect


Fossiele brandstoffen bevatten CO2 die miljoenen jaren geleden door planten is vastgelegd. Het kooldioxide kwam destijds niet vrij na sterfte van de planten, omdat bijzondere omstandigheden leidden tot opslag (fossiliseren) van het materiaal. Het oude kooldioxide ligt dus buiten de CO2-cyclus opgeslagen. Maar met het gebruik van fossiele brandstoffen belandt fossiele CO2 als extra hoeveelheid in de atmosfeer.

Het broeikaseffect wordt ook versterkt doordat mensen veel bomen kappen, waardoor de bossen verdwijnen. Bomen gebruiken tijdens hun groei CO2 en slaan de koolstofverbindingen op in hun takken, bladeren en wortels. Dit komt weer in de lucht bij de kap of als de boom sterft en langzaam verrot.

 

Gevolgen

 

Als het broeikaseffect sterker wordt, zal de temperatuur op aarde stijgen. De afgelopen honderd jaar is het op aarde 0,6 graad Celsius warmer geworden. Dat lijkt weinig, maar zelfs een kleine stijging van de gemiddelde temperatuur wereldwijd, kan problemen opleveren voor mensen, dieren en planten. Het water in de zeeën zal bijvoorbeeld stijgen, waardoor land onder water komt te staan.
In sommige gebieden kan het zo heet en  droog worden dat er geen voedsel meer groeit en geen drinkwater meer is.

Onderzoekers verwachten dat de gemiddelde temperatuur op aarde de komende honderd jaar verder zal stijgen. Ze weten niet precies hoeveel, maar ze denken tussen 1,4 en 5,8 graden Celsius. Veranderingen in het klimaat kunnen over de hele wereld grote problemen opleveren
voor mens, dier en plant. Om deze veranderingen tegen te gaan is actie noodzakelijk.
 

diverse plaatjes